WiFi

 

Vad är Wifi. Många blandar ihop WiFi med internet anslutning.
WiFi är själva verket en trådlös anslutningsmetod till lokala nätverket. Det händer ofta att man upplever nätverket som långsamt och då skyller på långsam internet, men i själva verket är det oftast trådlösa nätverket som strular.

Varför strular det då? Det finns många variabler som kan orsaka problem och för att förstå lite varför det strular behöver vi titta lite närmare på hur WiFi enheterna jobbar, och försöker jag göra det väldigt kortfattat.

Till att börja med så har de flesta en trådlös router eller en access point. Privatpersoner har nästan alltid en router med Wifi och företag en router utan Wifi och AccessPoint. Skillnaden mellan dessa två är att en router med WiFi är din brandvägg oftast hemma och som låter dig dela på internet mellan familjemedlemmar. Dessa måste sitta vid inkommande internetkoppling. Företag har nästan aldrig en router med WiFi, utan använder sig av AccessPoint, då deras router är ofta inkopplad i ett rum där inkommande internet finns, vilket gör att signalen från en trådlösrouter då skulle blivit för svag.

 Ett företag kopplar in AccessPointenen i nätverket där man tycker att signalen från AccessPointen får bäst spridning och därmed fungera bäst. Router med WiFi eller AccessPoint fungerar annars efter samma principer, men en AccessPoint brukar i regel vara bättre som en WiFi sändare/mottagare.

Välj WiFi med omsorg.

Inte alltid WifI kan vara optimalt. I affärskritiska miljöer måste man värdera sin miljö och se om alla applikationer passar att användas trådlöst.

En router eller AccessPoint arbetar med olika frekvenser, men grundfrekvenserna är 2,4GHz eller 5GHz och båda arbetar i det så kallade fria bandet.

Det betyder att enheterna inte behöver bli godkända för att skicka och ta emot i dessa frekvenser.

Vilket i sin tur betyder att bandet delas med alla andra enheter som är trådlösa, mobiltelefoner, trådlösa telefoner, vissa fjärrkontroller, ja allt som man kan köpa som är trådlöst.

2,4 bandet är mycket mer drabbad av detta än 5GHz bandet då 5GHz är relativt nytt och kan hantera signalerna bättre.

Nästa problem är att en AccessPoint eller router med WiFi kan bara lyssna på en enhet i taget.

Detta betyder att när flera enheter är kopplade trådlöst ökar svarstiderna, nätverket känns trögare. Om man har en router eller AccessPoint som har både 2,4 och 5 bandet så kommer detta inte spela större roll när det gäller svarstiderna då routern eller AccessPointen kan ändå bara prata med en enhet i taget oavsett om det är 2,4 eller 5GHz.   

Det som är svårast att mäta är signalstyrka och störningar. Att man får få pinnar på sin dator eller telefon när man kollar signalstyrkan är enkelt. Men varför är det långsamt när man tycker att man har bra mottagning?

Miljön är oftast största problemet. Sitter man i köket? Är routern eller AccessPointen i köket eller i ett rum fullt med böcker?

 

Är man omgiven av maskiner eller böcker? Listan på vad som kan orsaka dålig mottagning eller störningar är lång. Generellt kan man säga att i och med utvecklingen av WiFi-standarden går framåt fungerar WiFi också bättre även i miljöer där det inte var varit speciellt bra tidigare.

 


Vilken WiFi, router eller AccessPoint?

Fundera efter behoven. Är det företag, hur många anställda, hur många rum. Finns det verkstad, behövs det gästnätverk?

Många saker att fundera på. Vi kan hjälpa till att ta fram rätt system till rätt miljö. Som certifierade Ubiquiti tekniker har vi både kunskap och erfarenhet för att ta fram en lösning som passar.  


AirFiber!

IT-Lund har verktygen för att koppla ihop fastigheter genom AirFiber. Inget grävande i gatan, inga bygglov. Vi kopplar ihop stora eller små fastigheter. Vi bygger även upp WiFi-miljö för event eller campingplatser.